Spring naar de inhoud

Thuis leren en studeren – wat doe je als ouder? Na de paasvakantie?

Wat gebeurt er na de paasvakantie?

De coronamaatregelen gelden voorlopig tot en met vrijdag 19 april, de laatste dag van de paasvakantie. Hopelijk valt er snel een federale beslissing over wanneer de lessen hervatten op school.

Dat weten we nu nog niet, maar áls de maatregelen verlengd worden, blijven de lessen op school ook na de paasvakantie geschorst. Dan schakelen de scholen over op ‘preteaching’, en zal je kind nieuwe leerstof vanop afstand (thuis of in de opvang) moeten verwerven.

Wat betekent preteaching voor je kind?

Bij ‘preteaching’ wordt de leerstof twee keer aangeboden. Een eerste keer via afstandsonderwijs, een tweede keer op school, wanneer de lessen hervatten. De leraar komt dan nog eens terug op de leerstof, maar kan sneller tot de kern komen. Hij zal ook nagaan hoe ver elke leerling staat en daar rekening mee houden.

De leertijd van je kind bedraagt bij ‘preteaching’ maximaal de helft van de leertijd in de klas. Online zelfstandig leren is immers veel intensiever dan les krijgen op school. Je kind zal dus 3 tot maximaal 4 uur per dag aan het werk zijn voor school. Maar dat zal natuurlijk ook afhangen van de leeftijd en de mogelijkheden van je kind.

Wat moet jij als ouder (niet) doen?

Je moet in elk geval zeker niet de leraar vervangen en thuis ‘les’ gaan geven. Voor je kind is het belangrijkste dat je gewoon in de buurt bent en opvolgt of het zelfstandig aan de slag kan. Echt meewerken aan taken doe je maximaal 2 uurtjes per week.

Probeer als ouder vooral rust en structuur te creëren om je kind te laten leren. Een gestructureerde dagindeling met vaste leermomenten helpt.

Als je kind problemen ervaart met het leren op afstand, geef de klasleraar of -titularis dan een seintje. In dialoog met jou bekijken ze samen wat eraan kan worden gedaan.

Wat doet de school?

In de paasvakantie bereidt het schoolteam de ‘preteaching’ voor. Ze gaan na welke leerstof essentieel is voor je kind om naar het volgende jaar over te gaan en welke leerstof kan wegvallen. Ze zorgen ervoor dat dit voor iedereen doenbaar en haalbaar is.

Als de school jouw kind op afstand gaat evalueren (via een toets of quiz bv.), dan doet ze dat enkel om na te gaan in welke mate je kind de leerstof onder de knie heeft en om daarover feedback te kunnen geven.

Als ouder ben je voor de school een belangrijke partner.

Aan de school van jouw kind wordt er gevraagd dat ze:  er alles aan doet om álle leerlingen en ouders aan boord te houden. Elke leerling moet kunnen blijven leren.je blijft informeren als er nieuws is en je zo veel als mogelijk tips geeft.communicatiemomenten voorziet met jou als ouder. Zo houdt ze je goed op de hoogte.  tijdig en duidelijk communiceert over bijvoorbeeld geplande online live lessen met je kind.ervoor zorgt dat leerlingen de instructies op verschillende momenten kunnen bekijken. Want je kan in je gezin misschien niet met z’n allen samen op de computer.ervoor zorgt dat je kind in de opvang op school daar het schoolwerk kan maken, zodat dat ’s avonds niet meer hoeft.Infomeer je bij de school als je met vragen of problemen zit en geef zelf ook feedback over hoe jouw kind het doet.

Meer informatie?Extra informatie voor ouders: Onderwijs Vlaanderen - Informatie over het coronavirus voor oudersAlgemene info en veelgestelde vragen: www.info-coronavirus.be.Heb je nog een vraag? Bel 0800/14689 of mail info-coronavirus@health.fgov.be.